Pe site-ul Ministerului Educatiei si Cercetarii au aparut de curind subiectele pentru bac si pentru testele nationale. Cite o suta de variante pentru fiecare disciplina! Carevasazica, anul acesta – pentru ca nimeni nu poate sti daca metoda va fi pastrata si anul viitor – elevii au la dispozitie lista subiectelor posibile. Examenul functioneaza ca un fel de cod cu cheie publica. Ceea ce, spune ministrul, va zadarnici fraudele despre care s-a vorbit anul trecut, comercializarea subiectelor.
Daca inteleg eu bine, e prima recunoastere, fie si implicita, ca anul trecut (numai?) examenele au fost fraudate. Si banuiesc ca nu la prostioare de felul glumelor facute de cei de la Gandul ori Adevarul se referea ministrul, ci la vinzarea cinstita a subiectelor (si a rezolvarilor, sper!). Daca e asa, atunci de ce n-o fi ordonat domnul ministru o ancheta? Cred ca presa ii pusese deja la dispozitie suficiente piste.
Oricum, daca rationamentul ministerial functioneaza, atunci anul acesta ne reintoarcem la vechiul sistem de furat examenele: copiatul in sala, cu binecuvintarea supraveghetorilor, urmata, cind mai e cazul, de corectarea pe sprinceana. Aici avem experienta, nu ma indoiesc ca totul va fi in regula.
O anume isterie a pregatit momentul si pare sa fie in urcare. Lumea e speriata ca, odata cu publicarea tuturor variantelor de examen, copiii se vor concentra numai pe acestea si nu vor invata restul materiei. Or, ei tot numai teste faceau in anul terminal si pina acum. Majoritatea profesorilor sareau cu gratie peste temele din manuale care nu sint in programa de examen. in plus, uitindu-ma pe citeva teste de matematica, am impresia ca acopera chiar toata materia. Sper ca tot asa stau lucrurile si la celelalte discipline. S-a mai spus ca la literatura copiii vor fi astfel incurajati sa invete pe de rost comentarii. Dar pina acum nu tot asta faceau