In ultimii ani, Romania a fost luata cu asalt de valurile de specialisti straini dornici sa-si valorifice oportunitatile profesionale in cadrul marilor companii multinationale ce-si au sediul aici. Acelasi lucru s-a intamplat, chiar daca poate nu la acelasi nivel, si in cazul "colegei noastre de aderare", Bulgaria, expatii ajungand sa "ingroase" din plin randurile locuitorilor din marile orase. La intrebarea "Ce determina exodul strainilor catre tari ca cele doua noi membre UE?" (dincolo de solutiile alternative, ca atractia turistica sau ospitalitatea locuitorilor), raspunsul este, fara indoiala, unul singur: progresul economic remarcabil inregistrat de aceste state in ultimii ani. Fiind catalogate ca piete emergente in multe domenii de interes general crescand - cum ar fi real-estate-ul, domeniul bancar sau cel al telecomunicatiilor -, Romania si Bulgaria au oferit pana acum "vanatorilor de oportunitati" promisiunea unui potential economic deloc neglijabil.
Din perspectiva recentei aderari a acestora la Uniunea Europeana, lucrurile par sa capete, dupa cum reiese dintr-un studiu al ECA International, chiar si mai multa amploare. Cercetarea intreprinsa pentru Curierul National de organizatia internationala specializata in resurse umane analizeaza perspectivele dezvoltarii economice ale celor mai noi membre UE, punand accent in mod deosebit pe impactul pe care aceasta evolutie il va avea asupra dinamicii influxului de specialisti straini.
Economia noilor membre va urma exemplul celor 10 state admise in 2004
Pornind de la unul dintre principalele roluri ale UE, acela de a facilita schimburile (comerciale, dar si de experienta) intre membrii sai, spre avantajul reciproc si securitatea economica ale acestora, valorificarea noilor piete, pe baza unui set comun de reguli, dublata de acordarea unor fonduri comune, "ar trebui sa conduca la sta