Colectia de Istoria Farmaciei din Cluj-Napoca adaposteste cele mai valoroase produse farmaceutice utilizate in secolele trecute, precum si secretele prepararii unor leacuri fabuloase. Acest domeniu a parcurs un drum lung de la prafurile cumparate in oficina medievala la remediile cumparate de la farmacia on-line.
Colectia de Istorie a Farmaciei ofera vizitatorilor o adevarata poarta spre Clujul de altadata. Senzatia vizitatorului este aceea ca se poate intalni oricand nas in nas cu un aristocrat grabit sa ajunga acasa cu sticluta de doftorii. Incaperile intunecate, acoperite cu o pictura murala in stil baroc, dulapurile ticsite de recipiente farmaceutice de manufactura, pictate de mesteri talentati, dar si laboratorul medieval introduc vizitatorul intr-o alta lume.
In cladirea actuala a functionat cea mai veche farmacie din oras, "La Sfantul Gheorghe", atestata documentar din anul 1573. Printre proprietarii acesteia s-a numarat si Tobias Maucksch (1752-1802), sasul care a comandat, in jurul anului 1766, frescele ce pot fi admirate si astazi. Farmacia si-a pastrat destinatia initiala pana in 1949, cand institutiile au fost nationalizate de comunisti, iar in 1954, profesorul V. L. Bologa, seful Catedrei de Istoria Medicinei si Farmaciei, a fondat Muzeul Farmaciei.
Exponate de exceptie
Muzeul se mandreste cu o vasta colectie de vase farmaceutice, cele mai valoroase exponate de acest gen din tara, realizate in manufacturi din ceramica, faianta, portelan, sticla sau lemn si pictate manual. Colectia detine si diplome ale farmacistilor din secolele XVII-XIX, care au avut rol de licente de functionare, carti de botanica si medicina, dulapuri in stil baroc transilvan sau balante farmaceutice. Printre exponate se mai numara si o minifarmacie de campanie militara, folosita de austrieci in Primul Razboi Mondial, care contine pansamente si droguri