Presedintele PSD Mircea Geoana a anuntat vineri ca au fost adunate 163 de semnaturi din partea parlamentarilor, pentru initierea procedurilor prevazute de lege pentru suspendarea sefului statului. Geoana a precizat ca 146 din cei 148 de parlamentari ai PSD au semnat demersul, impreuna cu 17 alesi din partea PRM.
Semnaturile nu pot fi folosite, inca, deoarece juristii PSD nu s-au pus de acord asupra textului ce va fi trimis Curtii Constitutionale. Cu alte cuvinte, au semnat "in alb".
Mircea Geoana a precizat ca cei doi parlamentari PSD care nu au semnat initiativa nu au reusit inca sa ajunga in Bucuresti.
Potrivit articolului 95 din Constitutia Romaniei, procedura de suspendare a presedintelui cade in sarcina Parlamentului, la initiativa a cel putin unei treimi din numarul total de parlamentari. Astfel ca din cei 469 de alesi, cel putin 157 trebuie sa adere la initiativa.
Dup-a consultarea Curtii Contitutionale, presedintele poate da legislativului explicatii cu privire la faptele pentru care se cere suspendarea sa.
Suspendarea presedintelui are loc in sedinta comuna, in cazul in care inititativa primeste votul majoritatii parlamentarilor, adica a 235 de persoane. Abia dupa intrunirea acestei majoritati se trece la organizarea referendumului, in termen de 30 de zile.
Potrivit actualei Legi a referendumului, presedintele poate fi demis daca jumatate plus 1 din numarul total de cetateni cu drept de vot din Romania se pronunta in favoarea acestei masuri.
Potrivit statisticilor, asta inseamna peste opt milioane de voturi, motiv pentru care liderii PSD au declarat ca intentioneaza sa modifice legea. Ei vor ca presedintele sa poata fi demis cu jumatate plus 1 din numarul de cetateni care se prezinta la vot, motivand ca acest principiu este cel aplicat la alegerea acestuia.
Liberalii