Elena J. s-a nascut in februarie 1949 si lucreaza intr-o institutie bugetara. Va implini luna viitoare 58 de ani si va fi obligata sa iasa la pensie cu cateva mii de lei. Cuantum care reprezinta putin peste jumatate din salariul avut si care o va transforma dintr-o persoana activa in asistat social. Colegul de birou, nascut in acelasi an, este linistit, fiindca va iesi la pensie abia in septembrie 2013, cand va implini 64 de ani si 8 luni. Dupa aproape 7 ani, cu o vechime mai mare si o suma mult mai consistenta. In acest interval poate avansa, participa la diverse concursuri, beneficiind de retributie corespunzatoare, in timp ce colega sa ingroasa numarul saracilor din Romania. Elena se gandeste sa dea statul in judecata pentru discriminare si nu este un caz singular, in timp ce Ministerul Muncii, Guvernul si Parlamentul nu se grabesc sa repare aceasta nedreptate.
Pensionarea pe baza de sex stabilita de Legea sistemului public de pensii inseamna cea mai mare discriminare intre barbati si femei practicata in tarile UE, care va continua daca sistemul de pensii nu va fi reformat, au opinat experti din opt tari europene participanti la dezbaterea “Experiente europene in reformarea sistemelor de pensii”, organizata de Centrul Parteneriat pentru Egalitate si Biroul International al Muncii.
Presedintele Casei Nationale de Pensii, Mihai Seitan, a recunoscut existenta discriminarilor intre barbati si femei inca de la adoptarea Legii 19/2000 privind sistemul public de pensii. Acesta a spus ca, desi se incearca de mai multi ani egalizarea varstei de pensionare, nu a existat o decizie politica. Demnitarul a precizat ca CNPAS va finaliza pana la sfarsitul lunii o “Carte Verde a Sistemului Public de Pensii”, care va avea un continut util pentru viitorii pensionari, dar va cuprinde si propunerile de modificare legislativa. Presedintele CNPAS a afirmat ca discriminarea de