Totul a pornit de la conditiile in care sunt nevoite sa munceasca chinezoaicele, dar mai ales de la salariul mic pe care il primeau.
"Wear Company” si-a inceput activitatea in anul 1991 cu aproape 2.000 de angajati romini care, in mai putin de doi ani, au plecat din fabrica pentru a lucra in strainatate.
Actualul director al societatii, Sorin Nicolaescu, este un apropiat al cunoscutului politician Viorel Hrebenciuc, iar surse din anturajul acestora sustin chiar ca fabrica, ca si Sonoma, ar fi fost creata cu bani de la Hrebenciuc. Numai ca plecarea angajatilor de la Wear Company din ultimii ani, l-a pus pe ginduri pe directorul Nicolaescu si pe patronul italian Antonelo.
Asa incit s-a ajuns la concluzia sa fie adusa forta de munca tocmai din China, intrucit, cred ei, e mai ieftina, nu se compara cu rominii si “muncesc cit trei romini”, dupa cum declara anul trecut directorul Nicolaescu. Astfel, la sfirsitul lunii iulie 2006, la Wear Company au fost aduse 98 de femei din China.
Peste doar doua luni, au mai venit 180 de asiatice, iar pina in luna ianuarie a acestui an s-a ajuns la firma bacauana sa lucreze aproximativ 350 de asiatice. In tara de origine, muncitorii din domeniul confectiilor au un salariu de 180 de dolari pe luna din care isi platesc uneori mincarea si cazarea.
Piata din Rominia are din ce in ce mai multa nevoie de angajati straini, deoarece in domenii precum constructiile sau confectiile exista un deficit de forta de munca.
Salarii mici, munca peste masura
Intre timp, societatea bacauana a fost contactata de firme din Bacau, Oradea, Focsani si Bucuresti, care i-au cerut sprijinul. In 2007, peste trei mii de chinezoaice vor veni sa munceasca in fabricile de confectii din Rominia.
@N_P