Veniturile bugetare se bazeaza pe estimari prea optimiste. Relaxarea fiscala, atac la tinta de inflatie. Pe termen mediu, tensiunile politice pot afecta economia
Strategiile Bancii Nationale si respectiv cele duse de celelalte institutii ale statului trebuie corelate, reiese dintr-o declaratie a lui Catalin Pauna, economist al biroului Bancii Mondiale din Romania.
De altfel, rapoartele Bancii Nationale au subliniat in repetate randuri ca progresul economic al Romaniei depinde in primul rand de aplicarea unui mix de politici economice. Pe parcursul anilor trecuti politica monetara dusa de BNR nu a fost corelata perfect cu politica fiscala a Executivului. Un exemplu il poate constitui introducerea taxei pe viciu care, potrivit guvernatorului Mugur Isarescu, va avea efecte negative asupra inflatiei chiar si in 2007, desi a fost introdusa la jumatatea anului trecut. "Cand vorbim de liberalizarea contului de capital, este greu sa ne asteptam ca BNR sa aiba instrumente sa gestioneze dinamica preturilor sau a creditelor", a exemplificat Pauna. In alte state din Europa de Est politicile sunt deja armonizate, a mai aratat economistul.
Cresterea salariilor preseaza pe inflatie
Economia Romaniei se confrunta cu o crestere a presiunilor inflationiste determinata si de anuntata relaxare fiscala pe segmentul salarial, a spus economistul sef al BM, Thomas Laursen. "In vreme ce inflatia pare sub control in Polonia si Republica Ceha, alte state intampina dificultati.
In Statele Baltice si, intr-o oarecare masura, in Bulgaria si Romania, cresterile mari anticipate ale salariilor si creditelor neguvernamentale genereaza presiuni inflationiste semnificative si care pot duce la supraincalzire economica", precizeaza un raport al institutiei internationale. Politicile fiscale din regiune au fost in general pro-ciclice in 2006, iar situat