Bancherii "cu servieta" care au facut afaceri in Romania in ultimii ani extind gama de servicii, intentionand inclusiv sa atraga depozite si sa dea credite.
Dupa asigurari, concurenta europeana arunca buzduganul pe piata bancara locala. "Bunici" ale bankingului european - Royal Bank of Scotland din Marea Britanie, infiintata in 1727, si Lombard Odier Darier Hentsch Private Bank Limited din Elvetia, infiintata in 1796, dar si institutii financiare mai tinere dar la fel de prestigioase precum Credit Suisse Luxemburg, JP Morgan International Bank Limited sau Citibank International plc, se pregatesc sa vina in Romania la vanatoare de clienti de private banking si investment banking.
La o luna de la deschiderea pietei bancare locale pentru orice jucator din Uniunea Europeana, Banca Nationala a primit sapte notificari de la institutii financiare interesate sa ofere servicii in mod direct pe piata romaneasca, fara a deschide in mod necesar o sucursala, conform legislatiei comunitare.
Milionarii in euro ai Romaniei au intrat in vizorul marilor jucatori pe piata serviciilor de private banking avand in vedere ca majoritatea bancilor care au initiat procedura de notificare catre BNR sunt specializate in acest domeniu.
Lombard Odier Darier din Geneva, una dintre cele mai mari case de private banking din Europa, are o traditie de peste 200 de ani in administrarea averilor si o reputatie pentru protejarea secretului operatiunilor derulate pentru clienti.
Acelasi segment de piata este vizat de Credit Suisse Luxembourg, subsidiara a gigantului cu origini elvetiene Credit Suisse, infiintata in 1974 si specializata in servicii de consultanta pentru investitii personale, de administrare a portofoliilor, dar si de optimizare fiscala. Credit Suisse Luxembourg se adreseaza clientilor de top, avizati in domeniul calitatii serviciilor de private ban