S-ar fi anuntat ca anul 2007 va fi cel mai calduros din ultima suta si jumatate de ani. Vremea primavaratica din acest ianuarie te face sa crezi ca zvonul are oarecare temei. La televiziunile cu profil academic (e vorba de Discovery si familia sa, nu de Taraf si rudele sale) nu trece saptamana sa nu vezi cum se topeste gheata acolo unde nu ar trebui sa se topeasca, adica pe crestele muntilor si in zona de resedinta a pinguinilor.
Agitatia e mare si chiar intemeiata. Cu toate acestea, cetatenii ingrijorati din Romania protesteaza impotriva taxelor exagerate la importurile de masini second hand, masini care parasesc profitabil tarile instarite si se inghesuie pe strazile (ca autostrazi nu prea sunt) tarilor sarace din UE, care deocamdata sunt doar una: tara noastra.
Poluarea este, fara urma de dubiu, sursa efectului de sera care duce la aceasta schimbare de clima. Consumul de combustibil fosil, anume carbune si petrol, duce la "afumarea" cerului si la disparitia unor anotimpuri de tranzitie. Alternative la consumul de combustibil fosil exista, dar fie ca sunt costisitoare, fie ca sunt periculoase, fie ca pun in discutie mari profituri ce se obtin acum de pe urma tehnologiilor traditionale. Batalia pentru petrol este din ce in ce mai apriga. Tragedia irakiana (americanii au pierdut mai multi militari decat numarul victimelor de la cele doua Turnuri, iar victimele irakiene se numara cu sutele de mii) va fi continuata de alte tragedii. Nu e foarte greu sa le intrevezi. Ajunge sa stabilesti perimetrele zacamintelor de petrol pentru ca sa ai sub ochi zonele viitoare de conflict. Nu este obligatoriu ca viitoarele conflicte sa fie cauzate de interventii militare straine. Se vor petrece razboaie civile, revolutii de palat ori rascoale populare, vor fi confruntari tacute cu amenintari teribile, intre amenintari vor fi si unele cu totul neconventionale - de la cea nu