Imprevizibilul in istorie nu inseamna numai configurari politice, economice sau culturale al caror contur este alimentat de situatii confuze, precipitate sau dureroase, care nu pot fi anticipate. Am descoperit ca forta simbolurilor aparent banale, de neobservat in trecut sau inofensive odinioara, pot avea consistenta si dinamism intr-un viitor indepartat.
Alaturi de aceasta, mai exista si posibilitatea ca o imagine care a reprezentat un anumit peisaj in trecut sa poata avea in viitor o alta manifestare cotidiana, chiar opusa celei precedente, dar avand un chip uimitor de apropiat. Nu mare mi-a fost mirarea sa descopar pe coperta revistei Pitigoiul din anul 1946 un chip foarte cunoscut mie de pe scena politicii romanesti recente.
Personajul din Pitigoiul, spre deosebire de ceea ce reprezinta el pe scala politica romaneasca de azi, ei bine, acel personaj desenat de caricaturistul Nell Cobar, era un gangster american, la costum si papion, ochelari de soare fumurii si mai ales inconfundabilul zambet care-i tradeaza asemanarea in istorie cu personajul actual. Cinismul sau ridicolul in istorie se ascund intotdeauna in detalii ignorate.
Gangsterul, reprezenta in epoca vechiul politician burghez vandut marelui frate de la Apus, pe cand personajul de azi era un umil supus al marelui frate de la Rasarit! Atunci precum si azi, el tine in mana un magarus, despre care "pitigoiul" umoristic ii spunea politicianului in cauza, verde in fata, ca "numai el te va vota".
Nu stiu de ce, dar impresia mea de istoric este aceea ca magarusul personifica chiar poporul roman fraierit in istorie, atunci dar si recent in proverbiala "duminica a orbului". Intr-adevar acest popor pare a fi simbolizat in istorie de un magarus panicat de o existenta teribil de imprevizibila, pe ultima suta de ani, cu fiecare deceniu altfel. Predestinarea in istorie pare a fi gandita si prefig