Importurile de vin s-au triplat anul trecut fata de 2005, pana la valoarea de 22,1 mil. euro, fiind primul an in care Romania are o balanta deficitara la comertul cu vin. Valoarea exporturilor a fost anul trecut de numai 13,5 mil. euro, potrivit datelor furnizate de Patronatul National al Viei si Vinului.
"Piata romaneasca a devenit foarte interesanta pentru jucatorii straini. Probabil ca 2006 a fost un preambul pentru ceea ce are sa fie 2007", a declarat pentru ZF Laurentiu Anghel, directorul de marketing al producatorului Cotnari, unul dintre principalii producatori de vin.
Vinurile de import care au intrat in tara anul trecut si erau importate din Uniunea Europeana suportau o taxa vamala de 60%, care incepand cu acest an s-a eliminat.
Romania ocupa locul noua in lume in ceea ce priveste suprafetele cultivate cu vita-de-vie, si cu toate acestea importurile noastre au crescut de circa 10 ori in patru ani. Romania exporta anual o cantitate de vin ce reprezinta intre 4 si 12% din productia anuala si aproximativ 0,8% din exportul mondial.
Cele mai mari importuri au fost, din punctul de vedere al volumului, cele din Republica Moldova, Spania, Italia, Ungaria si Franta. La polul opus, destinatiile de export cu volumele cele mai mari au fost Germania, Rusia, Republica Moldova, SUA, Marea Britanie. Moldova era pana in acest an o importatoare de vin din Romania. In 2006 insa moldovenii ne-au livrat vinuri de circa 13 mil. euro, in conditiile in care exporturile noastre spre acest stat au fost de circa 0,28 mil. euro. "In 2007, vor intra fie vinuri foarte ieftine, fie vinuri foarte scumpe. Batalia se va duce pe aceste doua segmente", a explicat Laurentiu Anghel.
Per ansamblu, piata locala de vinuri a crescut pana la 400 mil. euro, fata de 350 mil. euro anul trecut, potrivit informatiilor PNVV. Principalii producatori locali de vin sunt Murfatlar