În sezonul rece, când infecţiile respiratorii se ţin lanţ, copiii, în special cei cu vârste între 0 şi 7 ani, pot face foarte uşor otită. Specialiştii O.R.L. spun că otita e, de obicei,
În sezonul rece, când infecţiile respiratorii se ţin lanţ, copiii, în special cei cu vârste între 0 şi 7 ani, pot face foarte uşor otită. Specialiştii O.R.L. spun că otita e, de obicei, consecinţa unei infecţii, ce s-a propagat de la nivelul gâtului. De aceea, un sfat important pentru mămici e să le cureţe foarte bine năsucurile micuţilor.
Dr. Diana Mihaela Zanfir, medic ORL-ist în cadrul Spitalului Clinic de Copii "Grigore Alexandrescu", din Bucureşti, spune că otita reprezintă "o infecţie a urechii medii, apărută în contextul unei infecţii acute a căilor respiratorii superioare". Potrivit specialistului, în general, e infectată o singură ureche. "O dată ce copilul a avut o infecţie a urechii medii, în special în primii doi ani de viaţă (există o predispoziţie anatomică de a face otită, până la vârsta de şapte ani), e probabil ca infecţia să reapară la nivelul aceleiaşi urechi, ori de câte ori are gripă sau o infecţie la nivelul gâtului", a adăugat dr. Zanfir.
Cum ne dăm seama că micuţul are otită?
"Chiar dacă se află la primul copil, mama poate observa cu uşurinţă când acesta are otită, deoarece copilul devine mai agitat, are febră (38 - 39 grade Celsius), duce mâna spre ureche şi ţipă, căutând ca urechea afectată să fie spre pernă, deoarece căldura acesteia calmează durerea, nu mai mănâncă bine, prezintă vărsături şi are o scurgere de secreţie purulentă la nivelul urechii - în cazuri grave", explică dr. Zanfir.
Toaletă riguroasă a urechii
Ca tratament, mama trebuie să aibă în vedere, în primul rând, potolirea durerii, aplicând ceva cald pe ureche (o sticlă cu apă caldă, un scutec cald sau un săculeţ cu sare încălzit).
"În primele trei