Certurile din politica au repercusiu-ni asupra mediului de afaceri roma-nesc: Bursa e in scadere, ratingul de tara nu a crescut, desi toate premisele erau favorabile dupa intrarea in UE, fondurile europene nu pot fi accesate din cauza vidului legislativ si a confuziei in decizii, iar procesul de privatizare a fost pus inghetat.
Banca Mondiala si agentiile de rating atrag atentia asupra pericolelor iminente. Certurile din politica romaneasca au inceput sa aiba repercusiuni asupra mediului de afaceri romanesc: bursa e in scadere, ratingul de tara nu a crescut, fondurile europene nu pot fi accesate din cauza vidului legislativ, iar procesul de privatizare a fost pus pe butuci. Criza politica poate tranti la pamant multe afaceri.
Instabilitatea politica afecteaza cresterea economica, potrivit lui Thomas Laursen, economistul-sef al Bancii Mondiale (BM) pentru Europa si Asia Centrala.
"Volatilitatea politica determina oprirea reformelor si poate afecta cresterea economica pe termen mediu", a declarat Laursen, ieri, la videoconferinta de presa prin care a fost lansat raportul periodic privind evolutia economiilor tarilor care au aderat recent la Uniunea Europeana. E drept ca, potrivit declaratiei lui Laursen, termenul mediu este mai mare de un an. Pe de alta parte, dand exemplul Cehiei, care "nu a avut guvern stabil sase luni si nu s-au intamplat multe", oficialul se referea la crize oficiale, soldate cu decizii politice majore.
Din vara anului 2005, Romania are parte insa de o instabilitate politica subterana, cu atat mai periculoasa cu cat nu s-a materializat prin caderea Guvernului. Banca Mondiala spune ca partidele din Coalitia aflata la guvernare in Romania se "ciondanesc" si ca presedintele Traian Basescu este in conflict cu premierul Calin Popescu Tariceanu, ceea ce afecteaza procesul de luare a deciziilor economice.
PROBLEME. In ac