Economia chineza continua sa creasca rapid, in urmatorii ani putand sa urce in topul celor mai mari economii la nivel mondial.
Economia Chinei a crescut cu 10,7% in 2006, inregistrand cel mai rapid ritm de crestere din 1995 incoace, indica Biroul National de Statistica al Chinei (BNS), titreaza BBC News. Dezvoltarea celei de-a patra mari economii din lume a fost alimentata de investitii si exporturi.
Cresterea a fost deasupra estimarii de 10,5% pe care o facusera oficialii chinezi. Guvernul este insa ingrijorat ca un asemenea nivel de dezvoltare nu va putea fi sustinut si au luat o serie de masuri pentru a incetini ritmul.
Economia chineza se afla acum in cel de-al patrulea an in care a inregistrat o crestere de cel putin 10%, a declarat BNS. In 2006, expansiunea a depasit rata de 10,4% de acum un an si este cea mai mare din 1995, cand economia a inregistrat o crestere de 10,9%.
"In 2006 economia nationala a fost echilibrata, iar cresterea rapida", a declarat comisarul Xie Fuzhan de la BNS.
Economia Chinei continua sa fie alimentata de apetitul imens pentru investitii si de o explozie a exporturilor care a generat un execedent comercial de 136 miliarde de euro anul trecut.
China si-a dublat productia in ultimii cinci ani, creand o crestere fara precedent a industrializarii, a urbanizarii si a investitiilor interne, ultimele fiind si cauzele aderarii la Organizatia Internationala a Comertului in 2001.
Tonul comentariilor recente ale liderilor Chinei, grabiti sa creeze slujbe noi, sugereaza ca aceasta crestere ametitoare poate fi sustinuta, iar riscul pe care il presupune poate fi administrat.
Cu un produs intern brut care totalizeaza 20.940 miliarde de yuani (2.070 miliarde de euro) si un venit pe cap de locuitor ce depaseste 2.000 de dolari, China este inca foarte departe de cei 42.000 de dolari pe cap de l