Desi, potrivit unei directive europene, transpusa in legislatia romaneasca prin Hotarirea de Guvern nr. 448/2005, deseurile de echipamente electrice si electronice (DEEE) trebuie colectate in depozite speciale, in Braila aceasta prevedere mai are de asteptat pina va fi pusa efectiv in practica. Pina in momentul de fata, Primaria Braila a concesionat un teren situat pe Sos. Baldovinesti, firmei "Amromeli" SA care abia la sfirsitul anului 2006 a depus documentatia pentru emiterea autorizatiei de mediu necesara colectarii DEEE de la persoanele fizice din municipiul Braila. De asemenea, s-au stabilit de catre primariile locale din orasele Ianca si Faurei, doua puncte de colectare. Inceperea activitatii propriu-zise mai are, insa, de asteptat.
Pe parcursul anului trecut, firma "Chimar" SRL a colectat prin magazinele sale, in conformitate cu prevederile HG 448/2005, o cantitate de 3.5 t DEEE, de la persoane fizice care au achizitionat aparatura electrica si electrocasnica noua. Din punctul de vedere al autoritatilor de mediu, insa, depozitul acestei firme functioneaza in conditii improprii.
Teoretic, deseurile strinse in aceste depozite ar trebui preluate de producatorii si importatorii de aparatura nou, care sa le dezmembreze si sa recicleze toate componentele. Legea cere firmelor respective sa se asocieze, pentru initerea acestei activitati, insa in Romania deocamdata nu a aparut nici o astfel de initiativa. Asta desi Uniunea Europeana ne-a cerut, in 2006, sa colectam 2 kg DEEE pe cap de locuitor, iar in fiecare an de acum incolo, pentru o perioada determinata, cantitatea ar trebui sa fie mai mare cu cite un kilogram.
Desi, potrivit unei directive europene, transpusa in legislatia romaneasca prin Hotarirea de Guvern nr. 448/2005, deseurile de echipamente electrice si electronice (DEEE) trebuie colectate in depozite speciale, in Braila aceasta