Iliescu a tasnit din transee direct in linia intai. De-acum, nici Geoana, nici grupul de la Cluj nu-i mai pot lua microfonul. Flancat de Vadim si Voiculescu, Iliescu s-a pus in fruntea ostirii ce vrea suspendarea “tiranului”. Experimentatii spahii ai locotenentului Cozma lipsesc acum de la apel, dar generalissimul nu s-ar sfii sa inroleze cativa ieniceri din PNL.
Basescu a reusit sa mute accentul de pe biletel pe rolul malefic jucat de “batranul edec Iliescu”. Provocat de amintirea “glorioaselor” mineriade, Iliescu a cazut in plasa: a contraatacat, s-a victimizat, l-a eclipsat pe Geoana si a sfarsit prin a nelinisti chiar si electoratul PNL.
Prin deplasarea temei de la biletelul premierului spre Iliescu, Basescu poate fi acuzat ca doreste sa inventeze o “amenintare” pentru a-si fideliza sustinatorii Aliantei. E, desigur, o miscare de imagine. Totusi, Basescu nu a facut decat sa raspunda foarte dur initiativelor liderului PSD.
Iar “amenintarea” nu e artificial creata; Iliescu se reactivase cu mult inaintea acestei dispute, incolonandu-si partidul impotriva condamnarii comunismului, punand sub semnul intrebarii firavul proces de reforma din PSD.
Dar rolul principal jucat de Iliescu, secondat de Vadim si Voiculescu, prabuseste planul suspendarii. Dupa ce a batut toba anticomunista si antisecurista, Tariceanu va avea dificultati in a argumenta colaborarea cu un PSD aflat la discretia lui Iliescu, PC si PRM.
Oricat l-ar iubi pe Tariceanu sau dispretui pe Basescu, electoratul PNL nu se va lasa convins de premier ca PSD, PRM si PC sunt “partidele cu vocatie autentic democratica”, in timp ce Basescu e copia lui Lukasenco.
Si PSD este pus in dificultate. Devine limpede ca mult trambitata reforma s-a fasait, iar Iliescu e chiar mai influent decat in perioada Adrian Nastase.
“Suspendarea” va esua. Dar razboiul abia a inc