Spitalul San Gaudenzio din Milano. In sala de opera-tie auzi vorbindu-se roma-neste. Pe holuri, asistentii si medicii te saluta si se opresc vazand ca esti de-al lor. Italienii s-au obis-nuit, desi mai stramba din nas. In clinica lucreaza 12 medici si peste 100 de asistenti romani. Toti sunt "co-piii" doctorului Gheorghe Cerin, un cardiolog care-a ales Italia cu 13 ani in urma. Corespondenta din Milano, Italia In urma cu 13 ani, doctorul Gheorghe Cerin a ales sa devina "imigrant fara voie" deschizand astazi drumul inspre Italia pentru 12 medici si peste 100 de asistenti romani. La 50 de kilometri de Milano, in Clinica San Gaudenzio din Novara, romanii i-au obisnuit pe italieni cu "buna ziua" si "ce mai faci".
Doctorul Cerin, seful Sectiei de Cardiologie, zambeste cu toata fiinta vorbind sugubat despre italienii care "mai iau dimineata un metroclopramid" gandindu-se la colegii lor romani. Insa, cand esti valabil profesional, totul se iarta.
SEF PESTE ITALIENI. Pasionat de ce se petrece in sala de operatie, doctorul Cerin a gasit in Marco Diena, seful Sectiei de Chirurgie Cardiaca, un aliat, reusind astfel sa perfectioneze un sistem de cardiologie ecografica. "Batalia este cu secundele in cazul unei operatii. Medicul chirurg, o data intrat in sala de operatie, nu se duce sa vada ce-o avea pacientul, el opereaza ca un comandor. Santem in trei: tu darami avionul, altul turnul de control si altul bombardeaza pista. Iar daca cineva nu e aici, «la revedere, buna ziua». E o meserie care te gratifica, dar esti in prima linie." Asa se face ca medicul cardiolog il ajuta pe chirurg printr-un sistem TAG, computer tomograf de reconstructie tridimensionala. "Este ca si cum ai ramane student toata viata la universitatea salii de operatie." Anual, la clinica San Gaudenzio se opereaza circa 800 de pacienti aflati intr-un stadiu avansat de boala. Conform statistici