Fisiune nucleara la reactorul din PitestiFoto: Chicago Tribune
Cercetatori pusi sa culeaga porumb. Muncitori care reparau mici defectiuni la un reactor nuclear cu o bucata de lemn. Ceausescu care incetinise productia de energie la Cernavoda pentru a folosi uraniul imbogatit la fabricarea bombei nucleare.
Toate acestea apar in arhivele Razboiului Rece, la care un ziarist al Chicago Tribune a avut acces.
Iar faptele descrise de el arata o America infricosata de posibilitatea ca tari pe care le-a ajutat, precum Romania, sa devina puteri nucleare.
Informatia pe scurt:
*** In anii 50, SUA au initiat un program de furnizare a uraniului imbogatit pentru tarile care voiau sa-si construiasca centrale nucleare
*** In anii 70, programul a scapatd e sub control, iar Romania a fost una dintre tarile in care uraniul a inceput sa fie utilizat pentru fabricarea bombei atomice
*** Revolutia din 1989 a pus capat incercarilor Romaniei de a deveni o putere nucleara.
Armando Travelli. El este savantul american de origine italiana care, la inceputul anilor 60, a facut recensamantul tuturor reactoarelor nucleare care foloseau uraniu imbogatit in scopuri civile. Si tot el a descoperit cum folosea regimul comunist din Romania uraniul furnizat de SUA.
Cum a ajuns uraniul american in Romania
Atoms for Peace este numele unui program al guvernului SUA, prin care Washingtonul a inceput sa furnizeze in intreaga lume uraniu imbogatit. A fost initiativa administratiei Eisenhower, la inceputul anilor 50. Atunci, tarilor care voiau sa-si construiasca centrale nucleare SUA le furnizau uraniu slab imbogatit, aproape imposibil de utilizat pentru realizarea bombei atomice.
Dar in anii 60, cand tarile partenere s-au plans ca acest tip de uraniu nu era eficient, guvernul SUA a inceput sa le ofere ceea ce voiau.