Noul numar din Historia ma obliga sa caut prin cartile din biblioteca texte si fotografii despre Petru I. Articolul de ilustrat e despre tarina Ecaterina I, fosta slujnica, trecuta dintr-un pat intr-altul inainte de a ajunge in patul tarului. In cartoiul "Cronica tarilor rusi", de David Warner, dau peste insemnarile strainilor despre mesele lui Petru cel Mare. Ducele de Saint-Simon noteaza cu prilejul vizitei tarului in Franta, in 1717: "Ceea ce minca si bea la cele doua mese zilnice este de neconceput, fara a pune la socoteala berea, limonada si alte bauturi pe care le inghitea intre aceste mese principale, impreuna cu suita sa, care ii urma exemplul; o sticla sau doua de bere, tot atitea de vin si uneori lichioruri dupa masa; la sfirsitul mesei, bauturi tari, cum ar fi brandy, din care citeodata bea pina la un sfert de litru. Cam aceasta era cantitatea obisnuita la fiecare masa". Preotul Canon de la Naye l-a observat, tot la masa, in timpul calatoriei la Spa, in 1717:
"Urmatoarea relatare a fost scrisa de preotul Canon de la Naye, care a luat masa cu tarul in timpul vizitei acestuia la Spa, in 1717. Tarul prezida masa cu scufie de noapte pe cap si fara cravata. Al doilea fel consta din doi muschi de vitel si patru pui. Observind ca unul din pui era mai mare decit celalalt, Majestatea sa l-a apucat cu mina, si l-a trecut pe sub nas si, dupa ce a adeverit faptul ca era bun, mi-a facut onoarea sa mi-l arunce in farfurie".
Si se mai intreaba unii de unde si pana unde si-a tras Gogol inspiratia de geniu satiric!
Noul numar din Historia ma obliga sa caut prin cartile din biblioteca texte si fotografii despre Petru I. Articolul de ilustrat e despre tarina Ecaterina I, fosta slujnica, trecuta dintr-un pat intr-altul inainte de a ajunge in patul tarului. In cartoiul "Cronica tarilor rusi", de David Warner, dau peste insemnarile strainilor despre mesele