O lume a patratelelor rosii. O socie- tate 100% patriarhala. Barbatul are rol de comanda si de reproducere. Nu participa la nici o activitate ca- re presupune spiritul, intelectul sau munca fizica.
O lume a patratelelor rosii. O societate 100% patriarhala. Barbatul are rol de comanda si de reproducere. Nu participa la nici o activitate care presupune spiritul, intelectul sau munca fizica.
Douazeci si cinci de dolari intrarea la masai. Trei persoane - doi turisti si un translator. Cinci dolari poza in curtea prafuita si neamenajata; 10$ poza in casa saracacioasa a femeii; 15$ poza in casa neprimitoare si ticsita cu tot felul de lucruri a barbatului; 5$ poza cu un copilas de juma de metru, cu muste la nas si noroi uscat sub gene; alti 5$ sa convingi un pici din asta sa deschida gura si sa spuna ceva; 5$ o bratara din margelute de plastic, cumparate en-gros in prealabil de la un targ din Arusha, Capitala Tanzaniei; 35$ o bucata de piele de vaca tabacita; 20$ un costum traditional masai, confectionat, la masini automate, intr-o fabrica din Arusha. Aceasta este viata intr-o gospodarie (boma) masai din Tanzania. Totul inseamna bani. Si informatia, si imaginea, si suvenirurile.
O FAMILIE NUMEROASA. Acoperit cu o bucata uriasa de material rosu in patratele cu margini negre, un barbat marunt, slabanog si foarte batran incearca sa zambeasca. Suntem oripilati de dantura lui - un colt lipsa, unul auriu, altul negricios... Jaha, translatorul si ghidul nostru, ne introduce in atmosfera: "Acest om este seful bomei. Are 87 de ani, cinci sotii si 47 de copii si nepoti".
Intr-o secunda suntem inconjurati de un card de tanci care mai de care mai murdari, fiecare avand colectia lui de muste pe fata. Apar si cateva femei. Poarta fuste traditionale, tot in patratele rosii. Pieptul le este acoperit cu o bucata de panza jegoasa si mancata de vreme. Ingana ceva p