Autoritatea de Sanatate Publica Judeteana (ASPJ) Constanta trage un semnal de alarma referitor la gravitatea cazurilor de viroze respiratorii ce afecteaza din ce in ce mai multe persoane. Potrivit declaratiilor sefului Biroului de Promovare a Sanatatii si Educatie pentru Sanatate din cadrul ASPJ Constanta, dr. Loti Popescu, cei mai expusi pericolului sunt copiii si varstnicii. De asemenea, sunt predispusi la infectii respiratorii suferinzii de boli metabolice, cronice, caracterizate prin scaderea imunitatii organismului.
“Virozele se transmit pe cale respiratorie, prin vorbit, tusit, stranut, fapt ce le da o mare contagiozitate, pentru ca oamenii traiesc in colectivitati. Virozele de sezon debuteaza cu febra de 37-38 de grade, nas infundat, dureri in gat, o usoara durere musculara, oboseala, cateodata dureri de cap”, a precizat dr. Loti Popescu. Virozele respiratorii au un tratament individualizat. Automedicatia nu face decat sa intarzie vindecarea sau sa complice evolutia bolii si sa puna in pericol viata bolnavului. Tratamentul consta in administrarea de medicamente antitermice (care sa scada febra), antivirale, dezinfectante nazo-faringiene, ceai cu lamaie si bai fierbinti. “Hidratarea are o mare importanta. In plus, bolnavul trebuie sa evite zonele aglomerate si contactul cu alte persoane. Prezentarea la medic la primele manifestari de boala si respectarea prescriptiilor medicale asigura vindecarea”, a mai adaugat seful Biroului de Promovare a Sanatatii si Educatie pentru Sanatate din cadrul ASPJ Constanta.
Abuzul de antibiotice mareste rezistenta virusului la tratament
Dr. Loti Popescu a precizat ca una dintre cele mai mari greseli in cazul virozelor obisnuite o constituie administrarea la intamplare de antibiotice, o practica frecventa in special la mamele hiperprotectoare cu micutii lor. Abuzul de antibiotice nu face decat sa determi