In interesul oricarei companii din Romania, din lume chiar, este nu doar sa aiba angajati devotati sau muncitori, ci sa aiba si o mana de oameni care sa detina informatii si relatii.
Acesta este si motivul pentru care, in Romania, lucratorii Serviciului de Paza si Protectie (SPP), sau fosti securisti, sau cadrele militare sunt privite cu interes in momentul pensionarii sau in momentul in care renunta, de buna voie sau pentru ca au „calcat pe bec”, la slujba in interesul statului roman.
Marile companii nu racoleaza asemenea persoane, in sensul unor propuneri si tratative asidue, pentru ca asemenea lucruri s-ar afla imediat, ci asteapta momentul propice al pensionarilor sau a demisiilor din structuri. Evident, „sacrificiul” angajarii unor astfel de persoane depinde in mare masura de posturile ocupate de respectivii in diferite structuri.
Un exemplu in sensul celor afirmate: colonelul Ruse, actualmente director in cadrul Alexandrion Group. Persoana care cunoaste multe, care are usi deschise si care contribuie la dezvoltarea companiei.
Colonelul Ruse este o buna „achizitie” pentru Alexandrion, firma reusind, pe langa producerea de bauturi alcoolice, materiale de constructii si produse din hartie, sa dezvolte o frumoasa relatie de afaceri in China.
Politica marilor companii de a angaja persoane care s-au aflat in preajma unor oficialitati, care detin anumite informatii, este o realitate, confirmata, intr-un mod cat se poate de elegant, si de presedintele Traian Basescu, el declarand, la un moment dat: „Cei peste 80% dintre ofiterii de informatii care au activat in sistem inainte de 1989 au fost trecuti in rezerva si li s-a desfacut
contractul de munca, motiv pentru care au fost nevoiti sa-si gaseasca diferite slujbe in cadrul unor companii private”. Evident, declaratia presedintelui a venit in contextul in care R