Leul este din ce in ce mai conectat la pietele financiare internationale, cotatiile hotarandu-se pe acestea, si nu in Romania.
„Leul a fost afectat de conjunctura regionala, dar si de aparitia raportului Bancii Mondiale care atrage atentia asupra instabilitatii politice si intarzierilor in privinta reformelor structurale din tara noastra, explica un dealer evolutia raportului euro/leu. Sa ne reamintim cat de afectat a fost leul anul trecut in momentul crizelor din Polonia si Ungaria, cand deprecierile au fost bruste si consistente".
Saptamana trecuta cursul de schimb a evoluat in culoarul 3,38 - 3,42 lei, fluctuatiile zilnice fiind destul de mari, de pana la 2,5 bani. Minimul a fost atins luni, 3,3796 lei, iar la finele saptamanii euro a crescut la 3,4107 lei. Vinerea trecuta euro a deschis direct in crestere, la valori care au atins un maxim de 3,4250 lei.
Atingerea acestui prag a provocat un val de vanzari, inchiderea realizandu-se la 3,3970 - 3,4020 lei.
Dolarul american a profitat atat de evolutia raportului euro/leu cat si de a paritatii sale fata de moneda unica, urcand vinerea trecuta de la pragul de 2,6 la cel de 2,65 lei, cursul mediu fiind stabilit la 2,6420 lei. Pe piata monetara dobanzile overnight au urcat de la 0,5 - 2% la 5 - 6% odata cu intrarea intr-o noua perioada de formare a rezervelor minime obligatorii ale bancilor.
In cazul in care BNR va continua sa sterilizeze cu parcimonie supralichiditatea de lei din piata, este de asteptat ca dobanzile la o zi sa scada din nou spre pragul de 1%.
Leul este din ce in ce mai conectat la pietele financiare internationale, cotatiile hotarandu-se pe acestea, si nu in Romania.
„Leul a fost afectat de conjunctura regionala, dar si de aparitia raportului Bancii Mondiale care atrage atentia asupra instabilitatii politice si intarzierilor in privinta reformelor structural