Pentru domeniul energetic, anul 2007 reprezinta momentul liberalizarii depline a pietei energiei. Astfel, incepand cu 1 iulie, sectorul consumatorilor captivi va fi liberalizat. Dupa aceasta data, consumatorii vor putea negocia contracte de furnizare a energiei electrice cu mai multi furnizori. Analistii nu se asteapta insa la o schimbare spectaculoasa in ceea ce priveste utilizatorii casnici, acestia urmand sa ramana in cea mai mare parte clientii companiilor Electrica. Jean Constantinescu, presedintele Institutului National Roman pentru studiul Amenajarii si Folosirii Surselor de Energie, crede ca sporirea concurentei in domeniul energetic va avea un efect benefic.
Disparitia subventiilor de pret
Constantinescu considera insa ca liberalizarea nu va genera si o scadere a preturilor pentru consumatori deoarece acestea fluctueaza in functie de costul materiilor prime pe pietele internationale. Ceea ce va ramane reglementat va fi pretul pentru accesul la retele, care va fi stabilit in continuare de ANRE. In schimb, ar putea avea loc o crestere a lichiditatii tranzactiilor cu derivative pe bursa de energie, OPCOM. Constantinescu apreciaza ca OPCOM ar putea sa devina cu adevarat performanta daca se vor rezolva anumite probleme legate de reglementarea tranzactiilor si se va imbunatati sistemul de management al riscurilor.
Pentru 2007 nu ne putem astepta la o scadere a numarului de intermediari de energie. In momentul de fata, sunt inregistrate aproape 100 de societati care se ocupa cu intermedierea furnizarii de energie, insa, dintre acestea, doar 40 sunt active.
Dupa liberalizare, concurenta dintre acesti intermediari va spori, ei cautand sa ofere cele mai bune pachete de servicii. Dupa integrarea in Uniunea Europeana, problema principala a sistemului energetic national va fi disparitia subventiilor de pret si renuntarea la practic