Supa de cartofi.
Ingrediente (pentru 4 persoane): 250 g cartofi fainosi, 1 tulpina telina, 300 ml zeama concentrata de vita, 300 ml lapte, 10 g unt, 1 tulpina mare de praz curatata si tocata, 1/2 lingura faina, 2 linguri patrunjel verde tocat, sare, piper negru macinat. Ca garnitura: 2 felii de paine, 50 g unt sau 50 g bacon, 1 lingura unt.
Mod de preparare:
Se curata cartofii si se taie felii subtiri. Telina curatata si spalata se taie marunt.
Se pun legumele intr-o oala, se acopera cu zeama de carne si laptele si se pun sa fiarba, cu capac (pe jumatate oala), ca sa nu se evapore zeama. Se fierb la foc mic 40 de minute, pana ce se inmoaie bine.
Intre timp, se prepara garniturile. Se indeparteaza coaja de paine si se taie feliile cubulete mici. Se prajesc in untul topit, pana ce se rumenesc, dupa care se lasa sa se scurga pe hartie absorbanta sau se prajeste baconul taiat bucatele (circa 3-4 minute) si se lasa sa se scurga.
Se trec legumele impreuna cu zeama prin sita si se pune supa deoparte.
Se clateste oala, se pun sa se topeasca 10 g unt si se caleste prazul aproximativ 4-5 minute.
Se presara peste el faina, se lasa doua minute sa se rumeneasca si se stinge rantasul cu supa turnata putin cate putin, amestecand incontinuu ca sa nu se faca cocoloase.
Se gusta supa de sare si piper si se serveste cu crutoane sau cu baconul rumenit.
Salata de cartofi cu hrean
Ingrediente (pentru 4 persoane): 750 g cartofi, 250 ml maioneza, 4 linguri hrean ras, 2 linguri ceapa tocata, 1-2 linguri patrunjel verde tocat, sare, piper negru macinat, zeama de lamaie, 2 felii bacon taiat bucatele si prajit.
Mod de preparare:
Se fierb cartofii cu coaja cu tot - circa 15 minute - in apa cu sare, se scurg, se lasa sa se raceasca, se curata, se taie bucatele si se pun intr-un castron.
In alt castro