Din amintirile unui martor ocular. C. Anghel, prefectul trimis de guvernul liberal sa restabileasca situatia in judetul Olt, a fost unul dintre putinii participanti la evenimente care s-a incumetat sa sparga embargoul impus de autoritati si sa marturiseasca intr-un volum de memorii impresiile sale de participant la evenimente.
Despre rascoalele din 1907 nu s-a vorbit prea mult nici in epoca. Unii intelectuali s-au solidarizat cu nefericitii tarani, luandu-le apararea in poeme sau articole de presa. La scurta vreme insa, ecourile s-au stins. Rascoala amintea ca dincolo de Calea Victoriei - simbolul "Micului Paris", construit in acei ani, exista o Romania rurala, cufundata in bezna saraciei si inapoierii. La scurta vreme dupa producerea evenimentelor, nimeni nu mai voia sa aduca in atentie disperarea - regina neincoronata a satelor romanesti. Una dintre pu-tinele marturii din epoca ii apartine lui C. Anghel, prefectul trimis de guvernul liberal sa pacifice judetul Olt cuprins de rascoala. Sub titlul "Amintirile unui fost prefect din timpul rascoalelor", Anghel a asternut pe hartie impresiile sale de persoana direct implicata in evenimente, la cinci ani dupa tragicul 1907.
Mort din greseala."Pe multi, daca nu-i impingea dorul vreunei revendicari sociale, nici lipsa de pamant si hrana, opineaza prefectul in legatura cu modalitatile in care s-a intins revolta, ii atata setea unor razbunari personale, ura provenind din diverse surse de animozitati locale, iar intuitia lamurita ca-si vor putea mai bine satisface urile si vrasmasia in asemenea timpuri tulburi, cand principiul de autoritate este abolit, ii facea, desi fara interes direct, sa fie printre cei mai zelosi de a ajuta la propagarea rascoalei, la atatarea focului. (...) In comuna Crampoaia, fostul proprietar al mosiei doctorului Leonte, Momiceanu, a fost ucis si casele lui arse de rasculati - desi i