Saptamana trecuta paritatea euro/dolar a avut o evolutie oscilanta, jocul intre dobanzile din SUA si cele din euro-zona continuand sa planeze asupra cotatiilor.
Investitorii au luat in considerare si datele fundamentale venite din cele doua economii, astfel ca dupa o incursiune, la inceputul saptamanii, la 1,3050 dolari, euro a scazut vineri la 1,2870 dolari.
Scaderea monedei unice este consecinta unor date economice mai putin bune venite din Germania si de publicarea unor informatii pozitive venite din America.
Scaderea sub pragul de 1,30 dolari s-a petrecut la mijlocul saptamanii, atunci cand a fost publicat indicele Ifo, care masoara moralul managerilor germani, care a coborat luna aceasta la 107,9 puncte, fata de 108,7 puncte in decembrie, infirmand prognozele, care indicau depasirea pragului de 109 puncte. Vineri au fost anuntate comenzile de bunuri de folosinta indelungata din SUA care au crescut in decembrie cu 3,1%, cea mai importanta majorare din septembrie trecut, iar vanzarile de locuinte noi au progresat la randul lor, luna trecuta, cu 4,8%, valoare care a depasit asteptarile analistilor, dupa ce 2006 a fost cel mai slab an din acest punct de vedere, cu o scadere de 17,3%, incepand cu anul 2000.
Investitorii asteapta acum intalnirea de miercuri a Rezervei Federale americane, unde se prognozeaza mentinerea dobanzii la 5,25%. Important va fi tonul comunicatului de presa care va urma intalnirii. Daca se vor mentine termenii de „temeri fata de riscurile inflationiste", probabil ca nu va urma, in urmatoarele luni, o reducere a dobanzii, semn bun pentru cei care au investit in bonuri de Tezaur americane, ceea ce ar putea determina o noua testare a pragului de 1,2840 dolari/euro.
Pe termen lung insa, majoritatea analistilor indica o crestere constanta a monedei unice, care ar putea atinge la finele anului un maxim istoric de 1,45 do