Sud-vestul tarii va primi cei mai multi bani europeni pentru dezvoltare regionala, raportat pe cap de locuitor. Bucurestenii si muntenii vor primi cel mai putin.
Fiecare din cele opt regiuni de dezvoltare vor primi bani de la Uniunea Europeana in urmatorii sapte ani.
Daca oltenii sint cei mai avantajati, primind 258 de euro pentru fiecare locuitor, urmati de banateni, cu 227 de euro, cei mai putini bani ajung la cei care locuiesc in Bucuresti si in judetul Ilfov, adica 160 de euro pentru fiecare locuitor, dar si la munteni, care vor beneficia de doar 181 de euro.
Desi Moldova este cunoscuta ca o zona saraca, pentru locuitorii din regiunea care cuprinde judetele Iasi, Botosani, Neamt, Suceava, Bacau si Vaslui vor reveni cite 191 de euro de persoana.
In sapte ani, in Crisana si Maramures ajung 190 de euro/locuitor, in sud-estul tarii (judetele Vrancea, Galati, Braila, Tulcea, Buzau, Constanta), cite 200 de euro, iar in regiunea de centru a tarii, cite 186 de euro/persoana.
Alocarile dupa gradul de dezvoltare
Diferentele pot fi explicate prin faptul ca fondurile sint impartite in functie de gradul de dezvoltare a judetelor din zona respectiva si de problemele economice intimpinate de fiecare regiune. Distributia banilor are o puternica dimensiune teritorial-regionala, prin care sint vizate, in principal, zonele ramase in urma si cele mai slab dezvoltate din regiunile intru citva mai prospere.
Se urmareste revigorarea dezvoltarii acestor areale si contracararea posibilelor efecte negative ale implementarii celorlalte programe de dezvoltare, care pot conduce la adincirea disparitatilor intre regiuni. „Nivelul alocarilor este invers proportional cu cel al dezvoltarii regiunilor“, a precizat Anca Boagiu, ministrul Integrarii Europene.
Infrastructura si dezvoltarea urbana