Mai bine de 40 la suta din piata brinzei sta sa explodeze. Mii de mici producatori orbecaiesc panicati catre mijlocul lunii iulie, cind severe norme sanitar-veterinare ii vor duce pe multi ori la faliment, ori la puscarie.
O spaima recenta a taiat tara in doua, cum ca oierii vor fi alungati din piete cu telemeaua lor cu tot. In spatiul consacrat al oieritului romanesc, in Marginimea Sibiului, vestea a scos pe strazi, intr-un protest in fata primariilor din cele doua celebre comune de oieri, Jina si Poiana Sibiului, sute de oameni.
Primarii n-au stiut ce sa le zica, au chemat inginerii de la directiile de dezvoltare rurala si de la oficiile de consultanta agricola, dar nici acestia n-au risipit nedumeririle oamenilor. Sint anuntate saptaminile viitoare alte intilniri, caminele culturale se vor umple de tarani nervosi, ce nu vor sa auda de ideea de-a mulge oile altcumva decit cu mina. Revolutia ciobanimii a inceput. Fara stirea ciobanilor.
Ce i-a speriat pe oieri
Tavalugul a pornit imediat ce a intrat in vigoare, la 18 ianuarie 2007, un ordin al Autoritatii National Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Ordinul 301, care introduce conditii severe, copiate dupa normele UE, privind productia si vinzarea laptelui, a brinzei - dar si a altor produse animaliere si non-animaliere - de catre micii producatori.
Dupa numai doua zile, ordinul a fost suspendat: ANSVSA a aminat cu sase luni aplicarea sa, in intentia de a le da producatorilor ragaz sa-si puna la stina gresie, utilaje din inox, apa curenta, camere igienizate perfect, fluxul tehnologic sa curga intr-un singur sens etc.
Producatorii au inteles ca nu mai au voie sa vinda telemeaua mai departe de 30 de kilometri de locul in care o produc sau, pur si simplu, ca sint obligati sa predea laptele unui procesator. Or, daca lucrurile