Saptamana trecuta, Bursa a dat semne de maturitate si a inchis saptamana in crestere, in ciuda evenimentelor nefavorabile care au dominat piata.
Cel mai important eveniment a fost interpretarea pe care ministrul de Finante a dat-o aplicarii Codului Fiscal in legatura cu impozitarea castigului pe piata de capital, care a dus la un protest al BVB, cat si al Bursei de la Sibiu. Acestea au inceput sedinta de tranzactionare in data de 25 ianuarie, cu o ora intarziere. Un alt eveniment important a fost avizul negativ dat de CNVM Ministerului de Finante si celui de Justitie pentru ridicarea pragului de detinere la SIF pana la 5%.
In ciuda instabilitatii din piata, indicii bursieri au inregistrat cresteri in aceasta saptamana, in special pe sectorul societatilor financiare. Titlurile Rompetrol s-au bucurat si ele de un interes ridicat, inregistrandu-se volume in crestere. Cotatia companiei a reusit sa treaca de valoarea nominala. Tot in aceasta saptamana investitorii
si-au reamintit de Banca Transilvania, care a avut o crestere importanta. O explicatie la cresterile din aceasta saptamana ar putea fi trecerea datei-limita la care puteau fi realizate vanzari de actiuni pentru a obtine bani pentru plata impozitului pe castigul obtinut in 2006.
Valoarea tranzactiilor din piata a ajuns la 340,1 milioane lei, in crestere cu 42% fata de saptamana precedenta. Pe piata obligatiunilor s-a inregistrat o valoare totala a schimburilor de 66,9 milioane lei, majoritatea fiind efectuate cu bondurile Bancii Mondiale. Indicele BET-FI s-a apreciat cu 5,97%, pana la nivelul de 64.884,28 puncte. Indicele BET s-a apreciat cu 2,86%, pana la 8.555,3 puncte. In sedinta de miercuri, acesta a marcat un nou maxim istoric de 8.637,59 puncte. In aceasta perioada, BET-C s-a apreciat cu 1,92%, pana la 5.339,72 puncte.
SIF Oltenia si-a mentinut pozitia de lider in topul lichid