Profesorii care predau la clasele a VIII-a si a XII-a trebuie sa faca ore suplimentare de pregatire cu elevii pentru Testele nationale si Bacalaureat, potrivit metodologiei de examinare. Desi orele de pregatire ar trebui sa aiba loc la scoala, gratis, in fiecare saptamana, atat elevii, cat si dascalii par sa prefere meditatiile particulare. Pentru sedinta la o materie parintii platesc aproximativ 30 de lei.
Decizia Ministerului Educatiei de a afisa pe internet variantele de subiecte pentru examene , la adresa www.subiecte2007.edu.ro, este, in opinia reprezentantilor ministerului, si o modalitate de a elimina „moda” meditatiilor.
In realitate, publicarea subiectelor nu a facut decat sa relanseze trendul pregatirii in particular, in conditiile in care la ore se lucreaza subiectele de pe net si mai putin alte teste.
„Cred ca acum ai nevoie de mai multe meditatii ca oricand, pentru ca variantele la limba romana sunt extrem de dificile”, spune Cristina, eleva in clasa a VIII-a la o scoala bucuresteana. Opinia ei in legatura cu variantele de subiecte pentru Limba si literatura romana, la Testele nationale, este impartasita si de Laura Cristescu, profesoara de romana la Scoala nr. 12 din Capitala.
„Subiectele respecta programa, dar timpul de lucru este insuficient”.
Dependenti de note
Daca liceenii din clasa a XII-a sunt preocupati in egala masura de pregatirea pentru Bacalaureat si de admiterea la facultate, pentru elevii de-a VIII-a principala dorinta este sa termine cele opt clase cu note cat se poate de mari. O medie cat mai apropiata de 10 in gimnaziu si note similare la Testele nationale ii scapa de emotii pe tinerii care intra la liceu prin repartizare computerizata.
Acest sistem de admitere, introdus in urma cu cativa ani, ii determina pe scolari sa gaseasca orice modalitate de a obtin