Abilitatile de negociator ale unei persoane care vrea sa achizitioneze un apartament intr-un bloc vechi pot aduce economii de mii de euro. Pentru aceasta, cumparatorul trebuie sa fie atent la detalii.
La nivelul la care au ajuns preturile locuintelor, achizitionarea unui apartament intr-un bloc construit inainte de 1989 presupune un efort financiar considerabil. Pe linga pretul platit pentru aceasta proprietate se vor mai achita alte taxe, cum ar fi cea notariala sau comisionul agentului imobiliar, dar se vor mai investi sume deloc de neglijat in renovarea locuintei. Iar aceasta operatiune nu prea poate fi evitata in cazul apartamentelor vechi.
In aceste conditii, este indicat ca persoana care aspira la statutul de proprietar sa negocieze pretul apartamentului, deoarece rezultatul ar putea fi o economie de mii de euro. Pentru aceasta, ar trebui sa porneasca de la principalele elemente care dau pretul unui apartament: zona, etajul, finisajele, starea instalatiilor, starea peretilor. Nu poate fi trecuta cu vederea nici virsta imobilului.
„In cazul apartamentelor vechi se poate spune ca aproape nici un pret nu este fix“, spune Liviu Ureche, Certified International Properties Specialist.
Pret de zona
Specialistii din domeniul imobiliar spun ca preturile nu difera prea mult de la un cartier bucurestean la altul. „Preturile in cazul apartamentelor vechi, din cartierele bucurestene, sint aproximativ aceleasi“, spune Viorel Ionascu, directorul de vinzari al agentiei Stentor. Cu toate acestea, in cadrul aceluiasi cartier sint zone mai bine cotate si zone care sint evitate.
In general, specialistii spun ca sint cautate apartamentele situate in zone cu verdeata, in apropierea centrelor comerciale, iar existenta in zona a unei scoli sau a unei gradinite reprezinta un argument in plus. De altfel, aceste elemen