La numai o luna de la intrarea in Uniunea Europeana descoperim cu stupoare ca frontiera cu Ungaria constituie pentru romani un adevarat test de rabdare, cu filtre si controale mai drastice ca inainte, totul la cheremul politistilor de frontiera si al vamesilor maghiari.
Putem chiar afirma ca romanii sunt intorsi din drum pentru aproape orice, de la detinerea unei cratite cu mancare pana la un parbriz zgariat. Zvonurile ca ungurii ar interzice trecerea granitei cu mancare romaneasca au devenit tot mai prezente in presa din Romania, dar au fost infirmate in conferinte de presa de partea maghiara.
Ne-am deplasat la frontiera de vest pentru a vedea cum stau cu adevarat lucrurile. Am pus in portbagaj cativa carnati si o slanina de porc si dotati cu o camera ascunsa am incercat sa trecem in Ungaria prin puncte diferite de frontiera.
Pentru a documenta acest material ne-am pregatit corespunzator, cu un dispozitiv de filmare si cateva alimente cumparate dintr-o macelarie autorizata din Timisoara. Precizam ca produsele din carne erau proaspete, avizate veterinar si cu termenul de garantie valabil.
Astfel, pentru ca toate sursele noastre reclamau un aspect cel putin ciudat, respectiv interdictia de a patrunde in Ungaria cu produse traditionale romanesti din carne, am pus marfa in portbagaj si, deghizati in turisti, ne-am avantat in aventura trecerii granitei.
Contrar reglementarilor UE, ungurii au reinventat vamesii la frontiera
Miercuri, 24 ianuarie. Ne indreptam catre punctul de trecere Nadlac. Echipa comuna de control formata din politisti de frontiera romani si unguri ne intampina in partea maghiara. Dupa verificarea de rutina a datelor de identitate, suntem redirectionati catre vamesi pentru un control amanuntit al masinii.
Desi la granitele nici unui stat din interiorul spatiului UE nu trebuie sa