Aproape jumatate dintre europeni afirma ca intrarea in comunitatea europeana a Romaniei si Bulgariei le va reduce nivelul de trai, afirma cotidianul britanic "Financial Times" in editia sa de astazi, citand un sondaj de opinie realizat de firma Harris in cateva tari europene.
Sondajului a fost realizat in perioada 10-22 ianuarie 2007, in randul a 5.314 adulti din Germania, Marea Britanie, Franta, Spania si Italia.
Conform sondajului, procentul celor nemultumiti de aderarea celor doua tari este mai mare in Germania, circa 60%. Unul dintre motive - releva "Financial Times" - este acela ca vest-europenii considera ca din cauza noilor sositi pe piata muncii salariile au scazut. 69% dintre adultii germani cred ca forta de munca imigranta este la orginea scaderii veniturilor lor - mai afirma ziarul britanic.
Pe de alta parte, majoritatea covarsitoare a cetatenilor din cele mai mari state din zona euro crede ca moneda unica a avut un efect negativ asupra economiilor nationale, ceea ce evidentiaza scepticismul existent inca in privinta uniunii monetare, dupa opt ani de la infiintare. Peste doua treimi dintre francezi, italieni si spanioli si peste jumatate dintre germani cred ca moneda unica a avut un "impact negativ". In Franta, doar 5% dintre persoanele intervievate spun ca euro a avut o influenta pozitiva asupra economiei franceze.
Cetatenii zonei unice cred insa ca existenta euro este in beneficiul Uniunii Europene, in ansamblul ei. Tot mai multi germani, italieni si spanioli considera ca euro are mai degraba un efect pozitiv decat negativ asupra economiei UE, a relevat sondajul. Exceptie fac francezii, care spun ca introducerea euro a avut mai degraba o influenta nefavorabila asupra economiei comunitare. Totusi, peste jumatate din cetatenii care folosesc euro prefera fostele monede nationale. Aproape doua treimi dintre german