La sfarsitul vacantei de iarna din anul scolar 2006-2007, Inspectoratul Scolar Judetean Mehedinti inregistreaza un numar record de elevi care abandoneaza scoala. Conform conducerii inspectoratului, abandonul scolar are mai multe cauze: casatoria, plecarea in strainatate la parinti sau conditiile grele pe care elevii sunt nevoiti sa le indure an de an.
O ancheta recenta a inspectoratului scolar a scos la iveala faptul ca marea majoritate a scolilor din mediul rural sunt inadecvate desfasurarii cursurilor. In foarte multe institutii de invatamant mehedintene persista aspectul de santier iar multi profesori sunt gata sa intre in greva.
Aproape 300 de unitati scolare nu au apa curenta si nici material didactice iar mobilierul este vechi si degradat in proportie de 80%. La toate acestea se adauga faptul ca 90% din institutiile de invatamant aflate in mediul rural, toaletele sunt inca in curtea scolii si nu au fose septice, ceea ce face ca in cazul unei epidemii, raspandirea bolii sa aiba un spectru larg de propagare.
Conform Autoritatii de Sanatate Publica Mehedinti, din cele 515 de unitati scolare, mai bine de 90% nu au primit autorizare sanitara de functionare.
Mihai Dima, presedintele Sindicatului din Invatamantul mehedintean spune: “din acest an am intrat in Europa si daca ne referim la legea pentru invatamant, se vede clar ca nici un sfert din conditiile cerute de lege nu sunt indeplinite... nu avem nici o baza materiala adecvata, carti, mobilier... iar de apa curenta sau toalete civilizate nu putem spune nimic...”
O problema mereu pe ordinea de zi a Inspectoratului este si transportul elevilor. Cele mai mari probleme sunt inregistrate in partea de deal si munte a judetului. Pe aproape intreg teritoriul judetului sunt probleme in ceea ce priveste transpo