Aderarea simultana a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana le-a bagat, in ochii multora, in aceeasi oala pe cele doua - un fenomen ce se resimte din plin in randul analistilor pietei, fie ei internationali sau autohtoni. Astfel, realitatile cu care se confrunta in prezent piata imobiliara bulgara sunt o sursa continua de ingrijorare pentru investitorii straini care au luat in vizor tara noastra, alimentandu-le temerea ca, in curand, ea se va confrunta, ca si vecina sa, cu pericolul supradezvoltarii.
In ultima zi a lui 2006, in contradictie cu realitatea unui an cat se poate de plin la nivelul sud-estului Europei, The Sunday Times se intreba, pe un ton apocaliptic: "Se indreapta explozia globala a proprietatilor catre sfarsit?".
Sustinand previziunile sumbre ce planeaza asupra unor state percepute pana acum ca adevarate "paradisuri imobiliare", John Howell, Senior Partner in cadrul International Law Partnership, declara, citat de publicatia britanica: "Cred ca marile subiecte ale anului 2007 vor fi o serie de scandaluri si dezamagiri. O multime de oameni isi vor vedea sfaramat visul de a scoate profit din investitiile in Bulgaria sau de oriunde altundeva".
In fata temerilor conform carora Romania s-ar indrepta cu pasi mari, fara drept de apel, catre punctul in care se afla acum Bulgaria - aceasta din urma fiind nevoita sa infrunte primele efecte negative ale "bulgarelui de zapada" imobiliar pe care a zburat in ultimii ani - Mark Applebee, director de vanzari in cadrul The Right Move Abroad, este insa de parere ca situatia celor doua tari este, in ciuda similaritatilor generale, esentialmente diferita, lucru ce rezulta cu usurinta dintr-o simpla analiza comparativa.
Piata bulgara, ajunsa la apogeu in 2004, se afla acum in declin
Astfel, dezvoltarea masiva a pietei imobiliare bulgare, ce a atins apogeul in anul 2004, a