Sute de vizitatori au luat cu asalt Muzeul de Istorie a Romaniei pentru a admira cele cinci bratari dacice recent recuperate de autoritati prin actiuni de braconaj arheologic. Cei care admira expozitia in cadrul careia sunt prezentate si podoabele antice nici nu banuiesc ce se ascunde in spatele peretilor.
Sisteme electronice ultrasofisticate si camere de filmat, toate dublate de o armata de jandarmi, asigura paza obiectelor cu o valoare de piata estimata la peste zece milioane euro. Intrarea muzeului este flancata de doi jandarmi care ”masoara” orice persoana ce vrea sa admire bratarile dacice. ”Pentru preintampinarea actelor de vandalism ale vizitatorilor, jandarmii sunt dotati cu dispozitive portabile de detectie a metalelor”, spune Marian Buruleanu, seful de stat major al Unitatii Speciale 78 Jandarmi. Pe langa alarma muzeului, inca doua sisteme individuale vegheaza, pas cu pas, simpli vizitatori sau posibili traficanti. ”Spatiul de expunere a costat 2.000 de euro si a fost facut pe comanda”, ne-a declarat Crisan Museteanu, directorul muzeului. Un sistem de detectie miscare este montat chiar in vitrina. La acesta se adauga geamurile antiefractie si senzorii perimetrali, ziua setati pentru o distanta de 1,5 metri, iar noaptea la 0,5 metri.
Paznicii nu scapa din ochi nici un vizitator
15 jandarmi se afla in orice moment in imediata vecinatate a bijuteriilor. Dotati cu arme si sisteme de detectare a metalelor, ei nu scapa din ochi nici un vizitator. Sistemul de paza asigurat prin mijloace umane este completat de o echipa de paza specializata. In cazul in care alarma se declanseaza accidental, un singur reprezentant al Jandarmeriei cunoaste codul ce poate opri sunetele sirenei. Si asta, nu inainte de a verifica motivele pentru care a pornit.
Curiosii se pot apropia pana la jumatate de metru
Vizitatorii se pot apropia de vitrine, in timp