PD a decuplat Alianta D.A. de la oxigen. Decizia de a participa la alegerile europene separat de PNL anunta ca democratii sunt pregatiti sa lase in trecut formula care le-a adus succes in 2004, acum cu o imagine compromisa de prea multa galceava.
Alianta ramane o cochilie goala ce poate fi insa reumpluta la nevoie cu un alt continut politic, din moment ce sondajele nu o prezinta iremediabil dezonorata (48% IMAS).
Paritatea pe listele electorale intre PD si PNL ar fi fost neprofitabila pentru popularii europeni, in asteptarea de intariri din est. Acestia vor fi fost probabil nedumeriti de pozitia democratilor care, desi in cearta continua cu liberalii si cu un procent mai bun decat PNL (30% fata de 19% - IMAS), prefera Alianta unei angajari politice pe cont propriu.
Partidul condus de Emil Boc nu avea alta optiune decat sa se desparta de PNL in alegerile europene, perseverenta de a ramane alaturi de liberali le-ar fi intunecat orizontul electoral si ar fi facut imposibila limpezirea raporturilor intre actorii de pe scena politica.
In primul rand n-ar fi putut beneficia de simpatiile in favoarea presedintelui: radicalizarea sustinatorilor acestuia ar fi facut imposibil un vot pentru Alianta D.A. condusa in batalia electorala de Calin Popescu-Tariceanu.
De acest bazin de alegatori va profita in primul rand PD, ca formatiune asociata sefului statului, dar si PLD-ul lui Theodor Stolojan, probabil intr-o masura ceva mai mica (cotat cu 4% de IMAS si 6% de CSOP, inainte de inregistrarea ca partid politic). Daca procentele celor doua formatiuni vor inflori in mai, Alianta va fi poate reinviata cu material genetic liberal-democrat.
PNL isi zugraveste deja fostii parteneri de liste ca pe cateii cuminti ai presedintelui care "torpileaza Alianta" si isi asuma reprezentarea celor peste 40% din alegatorii aceste