Cat de derizorii par micile si zgomotoasele intrigi politice cu care ni se impuie urechile fata de marile probleme ale acestei tari se va vedea din exemplul de mai jos.
S-a atras atentia in repetate randuri asupra mizeriei din spitalele psihiatrice romanesti. Sa amintim numai ca in iarna 2004 au murit 47 de pacienti la Poiana Mare, de frig si de foame. Au fost anchete, ministrul Sanatatii de pe atunci, dl Branzan, s-a deplasat la fata locului, a declarat ca "conditiile hoteliere sunt acceptabile"(!), pentru ca apoi dezastrul sa fie recunoscut, alocatia usor sporita etc.
Printre ramanerile in urma ale Romaniei care au facut ca acceptarea noastra in UE sa fie conditionata de anumite angajamente se afla si situatia de regres profund a asistentei psihiatrice publice de la noi, si cu deosebire a asistentei bolnavilor psihic cronici. La imboldul UE s-a creat pe langa Ministerul Sanatatii un Centru National de Sanatate Mintala, insarcinat sa gaseasca solutii pentru ameliorarea asistentei psihiatrice, care a pus o serioasa problema autoritatilor europene. Situatia bolanavilor cronici spitalizati este vizata, mai ales.
Constatarile care se fac raman in continuare disperante. În saptamanalul german "Der Spiegel" din 13 decembrie 2006 a aparut un reportaj despre spitalul de la Borsa, judetul Cluj (o traducere in romana a articolului exista pe site-ul: www.sfaturimedicale.ro, keyword: Borsa).
Conditiile descrise intrec orice inchipuire. Chiar daca termenul de "Gulag psihiatric", care sugereaza o vointa deliberata de lichidare, este greu de dovedit, nu se poate sa nu ramai perplex fata de indiferenta grosolana care face ca viata unor oameni sa fi ajuns la halul de degradare pe care o descrie autorul reportajului, Erich Wiedemann. Într-adevar, trebuie sa-ti inchipui ca personalul s-a obisnuit cu mizeria pe care o gestioneaza si si-a pierdut orice urma de sensi