Abia intrata oficial in Europa, justitia romana este departe de a fi scapat de vechile metehne sau probleme cu care se confrunta. Un raport al Consiliului Superior al Magistraturii a scos la iveala existenta a zeci de mii de dosare uitate sau "lasate" prin fisetele procurorilor ori ale politistilor.
Sesizari penale neverificate, dosare in care nici macar nu s-a mai emis vreo citatie in ultimii ani, cauze pentru care politistii au propus trimiterea in judecata sau incetarea urmaririi penale ramase in asteptare sau anchete incomplete restituite la Politie. Toate aceste nereguli au fost constatate de inspectorii CSM in aproximativ 37.000 de dosare lasate in nelucrare mai bine de un an de la sesizare, sau peste 6 luni de la inceperea urmaririi penale. Drept urmare, s-a propus sanctionarea a sapte procurori de la Bucuresti, Ploiesi, Harghita si Dolj. Comisia de disciplina va trebui sa ia o solutie in cazul procurorilor Maximilian Balasescu, Ion Floricel, Ioan Martoiu, Aurelian Mihaila, Roxana Armaselu, Razvan Costandache, Nicolae Sorii.
BILANT NEGATV. Din cele 27 de parchete verificate, cele mai multe restante s-au inregistrat la institutiile din Bucuresti, la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), si la Constanta. In cazul parchetelor de pe raza Curtii de Apel Bucuresti au fost descoperite 10.281 de cazuri mai vechi de un an, la DIICOT, 3.860, iar la Constanta, 1.425 de asemenea situatii. In cazul dosarelor nesolutionate, desi a fost inceputa urmarirea penala de mai bine de sase luni, la institutiile din subordinea Parchetului Curtii de Apel Bucuresti au fost gasite 2.725 de cauze, la DIICOT 1410, iar la parchetele din Brasov 1.251.
Potrivit raportului CSM, in unele cazuri au existat motive obiective pentru intarzierea solutionarii dosarelor penale. Printre acestea se numara "neefectuarea in termen rez