In contextul dezvoltarii economice sustinute cunoscute de Romania pana la ora actuala - o evolutie corespunzatoare fiind estimata, de altfel, si pentru perioada urmatoare -, cererea ridicata pe segmentul de birouri ne apare drept o consecinta cat se poate de fireasca, aceasta fiind alimentata de valul companiilor, autohtone sau nu, care-si deschid noi sedii in marile orase.
In aceste conditii, oferta pentru segmentul office, unul dintre cele mai dinamice pe piata romaneasca de real-estate, a devenit in ultimul timp scena de desfasurare a unei competitii extrem de acerbe intre principalii jucatori. Cu toate acestea insa, dupa cum arata datele furnizate de Colliers International Romania, este deja vizibil un trend general descendent al randamentelor estimate pentru anul in curs, fata de cele inregistrate in 2006.
Astfel, daca anul trecut cifrele aratau profituri de 8%-7,5% pentru investitiile in spatii de retail, pentru 2007 se preconizeaza randamente de sub 7,5%; pentru sectorul industrial, sunt puse fata in fata un nivel de 10%, aflat in scadere, pe anul trecut, cu o cota relativ stabila, de 8,5%, pe 2007.
Pentru segmentul de birouri, randamentele ce pot fi obtinute din investitii, care scazusera anul trecut sub 7% pentru birourile de clasa A, vor atinge, conform rezultatelor preliminare ale Colliers pentru prima jumatate a lui 2007, un nivel aproximativ de sub 6,5%. Scaderea pe sectorul de birouri, aflata in mod vizibil peste cele inregistrate pe celelalte segmente, se datoreaza in principal lipsei unor proprietati de calitate destinate constructiei de birouri, ceea ce face ca sansa investitorilor de a obtine un randament dezirabil al investitiei de peste 7% sa fie din ce in ce mai scazuta.
In conditiile in care pe segmentul office este din ce in ce mai greu pentru investitori sa se afirme, alte zone ale pietei au inceput sa atraga atentia a