Foto: itinerar.ro
Cu toate ca transhumanta face parte din traditiile romanesti, aderarea la Uniunea Europeana schimba regulile. Ciobanii vor putea transporta animalele dintr-o localitate in alta numai daca au documente care sa ateste aprobarea autoritatilor sanitar-veterinare. Bacii trebuie sa anunte traseul pe care vor sa-l parcurga si neaparat sa-l respecte. In caz contrar, amenzile sunt usturatoare.
Ciobanii au voie sa transporte animalele numai cu aprobarea autoritatii sanitar-veterinare, pe care trebuie sa o anunte cu privire la traseul pe care vor sa-l parcurga, a declarat, marti, presedintele Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Animalelor (ANSVSA), Marian Avram. Amenzile pentru transportul ilegal al aminalelor sunt intre 1.000 si 3.000 de lei noi
“In prezent, transhumanta fara acte este ilegala. Aceasta nu este o noua norma, ci face parte dintr-un larg set de reguli pe care Romania a promis sa le respecte odata cu aderarea. Deci ea a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2007", a declarat pentru HotNews.ro Marian Avram.
Avram spune ca nu se stie insa, care este numarul ciobanilor care au solicitat si obtinut acte care sa le permita sa transporte animale dintr-o localitate in alta. “Este dificil sa contabilizezi toate datele din 42 de judete, nu s-a facut o centralizare a datelor, dar toti cei implicati ar trebui sa fie informati in legatura cu aceste masuri”, a spus Avram.
Aceasta nu este singura interdictie impusa ciobanilor.
Conform unui ordin emis de ANSVSA, bacii nu mai au voie sa vanda animale si produse de animale in afara localitatii de origine.
Initial, masura trebuia sa intre in vigoare din 18 ianuarie 2006, dar s-a dat o derogare pentru sase luni, timp in care mai au voie sa vanda fara restrictii. Foto: itinerar.ro
Cu toate ca transhumanta face parte din traditiile