Principala problema a Romaniei in ce priveste industria de soft si servicii informatice este ca nu are masa critica de specialisti.
Piata de soft si servicii informatice din Romania se va apropia foarte mult de nivelul de 700 de milioane de euro in 2007, conform unui studiu realizat de compania de consultanta Pierre Audoin Consultants (PAC). In perspectiva, oficialii PAC vad aceasta piata dublandu-se la 1,4 mld. euro pana in 2011, cu conditia mentinerii unui climat economic si politic propice unor cresteri economice de 5-6% pe an.
In acest an, exista insa riscul sa se prelungeasca o stare nefavorabila cu privire la proiectele publice, a declarat pentru ZF Eugen Schwab, directorul general al Pierre Audoin Consultants (PAC) pentru Romania si Europa Centrala si de Est.
"Guvernul risca sa se impotmoleasca in propriile declaratii, iar cheltuielile pentru software si servicii informatice din sectorul public sa devina un factor de franare pentru ansamblul pietei IT din Romania", a explicat Schwab.
Opinia oficialului PAC vine la mai putin de o saptamana dupa ce Valentin Tomsa, directorul general al SAP Romania, isi exprima speranta ca in acest an sectorul public sa devina un client pentru piata de software si servicii. "Speram ca odata si odata si sectorul public sa se trezeasca si sa se alinieze la standardele europene", a declarat Tomsa. SAP este unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata locala de soft de business, alaturi de companiile Siveco Romania si Oracle Romania.
Ministrul comunicatiilor Zsolt Nagy a respins si in trecut opiniile conform carora statul a cheltuit putin pe solutii IT, afirmand ca numai pana in 2008 statul va face cheltuieli de peste un miliard de euro in aceasta directie. "Valoarea tuturor proiectelor de informatizare care vor fi desfasurate pana in 2008 de ministere sau alte institutii care se finanteaza de la bu