Desi formularea suna dramatic, pare cateodata ca asistam la o revenire a mentalitatilor spre comunism. Cea mai recenta dovada o constituie propunerea unui partid cu reprezentare parlamentara (Partidul Conservator) de impozitare suplimentara cu 1% a profitului firmelor cu un castig net de peste 100.000 de euro anual.
Propunerea a fost primita ieri cu bratele deschise in Comisia economica din Senat si a primit aviz pozitiv, banii incasati la buget de pe urma acestui impozit urmand sa ia calea majorarii pensiilor. Cu alte cuvinte, senatorilor nu li s-a parut nimic anormal sa supraimpoziteze firmele profitabile din economie pentru a-si satisface pofta de demagogie si populism.
Si asta pentru ca un simplu calcul (care lipseste cu desavarsire din nota de fundamentare a propunerii legislative) arata ca, daca acest impozit comunist ar fi fost aplicat la nivelul anului 2006, ar fi adus fiecarui pensionar o majorare de pensie egala cu mai putin de doi euro. Acesti doi euro in plus la pensie ar putea veni insa cu pretul ca politica fiscala a Romaniei, si asa destul de hulita in ultimii doi ani de investitori (nu pentru cota unica, probabil cea mai buna masura luata in ultimii ani, ci pentru instabilitate) sa se faca din nou de ras. Pentru doi euro in plus la pensie, Parlamentul este gata sa dea Romaniei imaginea unui stat unde profitul si investitiile firmelor private (mai ales ale celor straine) sunt la fel de bine vazute ca o invazie militara.
Si exemplul impozitului de 1% pe supraprofit (un concept in sine comunist) nu este singular. Nu mai departe de anul trecut, pe holurile Guvernului se vorbea despre supraimpozitarea companiilor petroliere, care "fac prea mult profit". La fel ca si acum, implicatiile pentru bugetul de stat ar fi fost aproape nesemnificative, dar asta nu i-a impiedicat pe guvernanti sa dezbata aceasta tema, cu speranta probabil ca va mai