Pe ciobani ii asteapta vremuri grele, o data cu intrarea in UE si obligatia de a respecta normele europene. Ei nu vor mai avea voie sa plece cu oile in transhumanta decat daca obtin toate aprobarile legale privind traseul de deplasare si daca asigura conditii bune de transport pentru oi, conform normelor in vigoare. Altfel, transhumanta clasica este considerata ilegala, iar cei care o practica risca amenzi cuprinse intre 1.000 si 3.000 RON, dupa cum a precizat Marian Avram, presedintele Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).
Avram a afirmat ca transhumanta este ilegala in acest moment pentru ca nu se respecta masurile impuse de autoritati, iar ciobanii merg cu oile pe drumurile nationale si nu se ingrijesc de bunastarea animalelor.
In prezent, ciobanii nu respecta zonele de pasunat si se deplaseaza cu oile pe unde doresc, incalcand proprietati si trecand peste culturi. Obiceiul ciobanilor de a merge cu oile de la Sibiu si pana in Delta va ramane o amintire.
Pentru a respecta legile, ciobanii vor trebui sa mearga la directiile sanitar-veterinare pentru a obtine aprobarile necesare deplasarii. Specialistii de la DSV le vor indica un traseu pe care proprietarii oilor vor trebui sa-l respecte pentru a nu fi amendati. In zonele unde exista boli la animale, nu va fi permis transportul, pentru ca exista riscul transmiterii bolilor.
Inregistrarea producatorilor, pana in iunie 2007
Micii producatori vor avea posibilitatea sa se inregistreze pentru a-si putea vinde produsele pana in luna iunie a.c. Specialistii de la ANSVSA au estimat ca pana la sfarsitul lui iunie se vor inregistra 250.000 de mici producatori.
Termenul de aplicare a controversatului Ordin nr. 301/2006 al ANSVSA a fost prelungit cu sase luni, pentru a le da timp oamenilor sa se obisnuiasca si sa se conformeze noilor masu