Internetul de mare viteza (broadband) poate reduce decalajele dintre Romania si statele Uniunii Europene in majoritatea sectoarelor de activitate prin accelerarea transferului de informatii, arata un studiu IDC comandat de Cisco Systems. “Accesul la Internet dedicat, rapid si cu un cost eficient reprezinta fundamentul infrastructurii necesare pentru dezvoltarea societatii informationale in Romania. Solutiile broadband au un rol esential in infrastuctura de c
Internetul de mare viteza (broadband) poate reduce decalajele dintre Romania si statele Uniunii Europene in majoritatea sectoarelor de activitate prin accelerarea transferului de informatii, arata un studiu IDC comandat de Cisco Systems.
“Accesul la Internet dedicat, rapid si cu un cost eficient reprezinta fundamentul infrastructurii necesare pentru dezvoltarea societatii informationale in Romania. Solutiile broadband au un rol esential in infrastuctura de comunicatii si reprezinta cea mai puternica strategie in obtinerea unei dezvoltari economice durabile si a unei productivitati sporite”, a declarat Bogdan Constantinescu, General Manager Cisco Romania si Republica Moldova.
Aproximativ 83,3% din conexiunile broadband existente in Romania sunt detinute de clientii rezidentiali, 16.3 % de sectorul de afaceri, iar 0.5 % apartin sectoarelor administratie/educatie. Principalii furnizori de broadband in Romania sunt companiile RDS, UPC si Romtelecom.
In Romania, cablul coaxial este cea mai raspandita tehnologie de acces internet, urmata de LAN (Local Area Network). Conexiunile DSL (Digital Subscriber Line) au fost introduse pe scara larga in 2005 si numarul lor este mic in comparatie cu numarul de conexiuni pe cablu. Celelalte tehnologii prezente in Romania sunt FWA (Fixed-Wireless Acces – acces radio) si Metro Eth