Anul 2007 va aparţine, probabil, internetului, aflat în plină dezvoltare. Va urma, aproape sigur, o perioadă în care publicitatea pe internet va cunoaşte o creştere explozivă. Dar, până la urmă, ce model de business e acesta? În acest moment, internetul oferă una dintre cele mai ieftine soluţii de promovare, dacă nu chiar cea mai ieftină. Avantajele sunt atrăgătoare: se pot construi campanii întregi cu bani mult mai puţini decât ar consuma un mediu ca televiziunea, bene
Anul 2007 va aparţine, probabil, internetului, aflat în plină dezvoltare. Va urma, aproape sigur, o perioadă în care publicitatea pe internet va cunoaşte o creştere explozivă. Dar, până la urmă, ce model de business e acesta?
În acest moment, internetul oferă una dintre cele mai ieftine soluţii de promovare, dacă nu chiar cea mai ieftină. Avantajele sunt atrăgătoare: se pot construi campanii întregi cu bani mult mai puţini decât ar consuma un mediu ca televiziunea, beneficiind în plus de flexibilitatea pe care doar webul o poate oferi. O asemenea campanie publicitară poate fi concepută astfel încât clientul să aibă un control strict asupra costurilor şi, mai ales, a targetului.
Există două moduri de a calcula volumul unei campanii publicitare online. Cel mai frecvent este calculul la cost-per-mie (sau CPM), unde preţul de rate card al unei machete publicitare se înmulţeşte cu numărul de afişări (adică numărul de apariţii ale unei reclame în paginile unui site) cumpărate de către client. Cealaltă formulă folosită e ceva mai puţin utilizată pe piaţa din România: la „cost-per-click“ (sau „pay-per-click“), variantă preferată de clienţii cu bugete mici.
Clienţii care preferă formula CPM se orientează, de obicei, către cumpărarea de spaţiu publicitar în site-urile cu trafic mare, deoarece, în acest caz, esenţial