Norica Nicolai, marea absenta de la votul din SenatFoto: senat.ro
Senatorii PSD si PRM au reusit sa-si impuna punctul de vedere in legatura cu Agentia Nationala de Integritate, miercuri, in Comisia juridica, avand in vedere ca lipsa Noricai Nicolai nu a mai asigurat majoritatea pentru Coalitia de la Putere.
Ce inseamna acest vot? Inspectorii ANI, in cazul in care sesizeaza diferente vadite intre avere si declaratia de avere, nu pot dispune efectuarea unei expertize judiciare decat cu acordul persoanei cercetate.
Norica Nicolai a declarat pentru HotNews.ro ca in timpul diminetii s-a aflat la Bruxelles, la o sedinta a liberalilor europeni, in calitate de vicepresedinte al organizatiei de femei.
Cum era proiectul ANI inainte de vot
In textul initial al Guvernului, inspectorul de integritate putea dispune, din oficiu sau la cerere, efectuarea unei expertize pentru lamurirea cauzei, comunicand persoanei cercetate numele expertului.
Deputatii juristi au lasat nemodificat textul initial, in schimb senatorii PSD, PRM si PC au crezut de cuviinta ca expertiza judiciara sa fie facuta doar cu acordul persoanei cercetate. Senatorul PSD Antonie Iorgovan a depus un amendament in acest sens, amendament care a trecut cu 5 voturi pentru si 4 impotriva, starnind protestul presedintelui comisiei, Peter Eckstein Kovacs.
„Suntem in fata unei stratageme de a goli de continut aceasta lege. Nu putem lipsi de atributiile de control aceasta strategie. Aici este buba. Ce puteri mai are aceasta Agentie? Aceasta prevedere slabeste competentele Agentiei”, i-a apostrofat pe colegi Eckstein.
Iorgovan a motivat ca modificarea era necesara pentru ca expertiza pe care o efectueaza inspectorul de integritate este una de tip "extrajudiciar" si nu "judiciar", cum prevedea textul initial,
„Nu i-am rapit nimic agent