Dupa scrisoarea deschisa adresata presedintelui Traian Basescu - prin care acuza Serviciul de Protectie si Paza (SPP) ca a devenit o mama buna pentru o serie de fosti securisti sau activisti -, colonelul Mircea Gainusa a acceptat un interviu, in exclusivitate pentru “Romania Libera”. Gainusa a nuantat invinuirile pe care le aduce actualei conduceri a SPP, in frunte cu generalii Pahontu si Burian. Data fiind gravitatatea afirmatiilor, am contactat serviciul de presa al SPP, solicitand sa ne puna in legatura cu ofiterii incriminati in interviu, pentru a le consemna punctele de vedere. Ni s-a spus ca multi dintre ei sunt in misiuni, numerele de telefon sunt secrete, iar singura solutie este ca aceste puncte de vedere sa fie consemnate si transmise ziarului de catre serviciul de presa. Nu am primit raspunsuri individuale, asa cum am solicitat, ci un material generic, asumat de conducerea SPP, pe care il publicam integral.
Mircea Gainusa: Dupa decembrie 2005, in functii de conducere au fost numiti ofiteri care inainte de ’89 au activat in structurile trupelor de securitate, in Securitatea romana sau in partidul comunist. SPP a devenit o structura in care sunt ascunse cadre militare care au apartinut fostelor institutii represive sau au activat ca inalti demnitari, salariati ai CC ai UTC.
Romania libera: Sustineti ca foste cadre din PCR sau din Securitate conduc acum SPP-ul. Cum este posibil?
M.G: Dupa toate probabilitatile si informatiile pe care le am, a fost un ordin dat imediat dupa 1989 ca activistii si securistii sa fie reactivati in structurile informative nou create. Ordinul este urmat si acum.
R.l.: Ati adus grave acuzatii directorului Serviciului de Protectie si Paza. Le puteti proba?
M.G.: In varful acestor structuri reactivate recent in cadrul SPP este Lucian Pahontu, chiar directorul SPP. A lucrat in structurile Trupelor de Securit