(Foto: Monitorul de Sibiu)
La sfirsitul anilor '60, la Bilea Lac devenise iminenta materializarea unuia dintre cele mai mari proiecte de dezvoltare a unei zone montane din Romania. Un grup de arhitecti, intre care si Constantin Voiciulescu, a realizat un proiect grandios.
La Bilea Lac urmau sa fie construite, dupa model italian, pirtii de schi, mici hoteluri, sali se sport acoperite, un patinoar in aer liber. Erau proiectate hotelurile «Cristal» si «Bilea Lac», cu circa 350 de locuri de cazare, si alte 1.200 locuri de alimentatie publica.
Capacitatea estimata de beneficiari era de circa 8.000 de turisti pe sezon. Eforturile de atunci s-ar putea finaliza astazi, cu modificarile de rigoare. E nevoie insa de un masiv grup de investitori, interesat sa dezvolte un turism in plina dezvoltare.
Amintiri
Despre caldarea Bilii se spun multe. Mai ales acum, cind in cupa de clestar au rasarit hotelul si biserica de gheata. Unii isi aduc aminte de cabana veche, cind Nelu Virjoaghe era cabanier, iar tante Grete, sotia lui, o sasoaica simpatica, cu obrajii rumeni ca doua mere ionatane.
Ciinele lor, Ulise, apare inca in poze, alaturi de turisti cu pantaloni bufanti sau de vinatori de capre negre care se aventurau in zona. Altii isi aduc aminte de herr Breit, cabanier de mic, care putea sa-ti gaseasca loc la cabana chiar daca era plina ochi.
Atunci nu era telecabina, nici hotelul Bilea Cascada, iar cele ale gurii se aduceau cu magarii, in niste samare puse peste crupa animalului.
Sibienii si muntele
Nu exista nici Transfagarasanul, dar nici paltonarii de mai tirziu, nici excursionistii de duminica, care se dau jos din autocar, in adidasi, sa admire peisajul magnific, din ...bar. Urcatul in munti,